WatchBlog

WatchBlog

Seiko Történelem

2019. november 04. - watchman936

A Japán gyáróriás történelme egészen  1881-ig nyúlik vissza. Ekkor nyitotta meg mindössze 21 évesen Kintarō Hattori első óra és ékszer boltját Tokyo-ban. 

11 évvel később 1892-ben Hattori társult egy Tsuruhiko Yoshikawa nevű mérnökkel és létrehozták a Seikosha cégét. Hattori elősször kiváló minőségű faliórákat, majd 1895-től zsebórákat készített. Első zsebóráját "Time Keeper"-nek nevezte el, melynek 55mm-es ezüst tokja Japánban készült, de a szerkezetet, és a további alkatrészeket még Svájcból importálták.

Az import nagyon lelassította a termelést. Megközelítőleg napi 50 darab órát tudtak csak elkészíteni, így 1910-ben elkezdték a saját alketrészek gyártását, 1913-tól a számlapokat is ők készítették, viszont a szerkezeteket továbbra is importálták. 

A 20.század elején jelentek meg és kezdtek elterjedni a karórák. A Seikosha ügyes üzleti érzékkel 1913-ban létrehozta a Laurel karóramárkát. Ez az óra egy 30mm átmérőjű ezüst tokot kapott és egy 12-es Svájci szerkezettel lett ellátva.

A Seikosha vállalat gyors ütemű fejlődését egy természeti katasztrófa, az 1924-es Kantói földrengés törte ketté. A Seikosha gyár romokban hevert, a raktárkészlet nagy része megsemmisült. Hattori lelkesedése viszont nem csökkent. Elhatározta, hogy újjáépíti a cégét, bármibe is kerüljön. 1 évvel később már Seiko néven született újjá a márka. Az új név a Seikosha rövidítése volt. Jelentése: "A gyönyörűen kivitelezett munka otthona". Az első seiko márkajelzéssel ellátott óra, mai viszonylatban kis méretű 24mm-es nikkelezett tokot és egy 7 köves, saját gyártású szerkezetet kapott. A másodperc mutatót, érdekes módon az óramutatók alá helyezték el, ez a koncepció egészen 1950-ig a Seiko Super megjelenéséig megmaradt az órákon. 

1956 nem csak a magyar nép számára volt fordulópont, de a Japán óracégnek is. Ekkor jelent meg az első teljes egészében Japán gyártású mechanikus szerkezettel ellátott Seiko Marvel. 

Ugyanebben az évben került gyártásba a Seiko első automata szerkezettel ellátott órája, a Seiko Automatic. 

A márka népszerűségét az órák kiemelkedő pontossága mellett, az új fejlesztés, a "Diashock" rázkodásvédelem növelte. 

A Marvelt 3 éven keresztül, egészen 1959-ig gyártották. Ekkor jelent meg az új, javított hatásfokú "Magic Lever" automata szerkezettel ellátott Seiko Gyro Marvel. Az 50-es években a Seiko, újításai és minősége révén sikeresen felülkerekedett a japán márkákon és egyre szélesebb népszerűségnek örvendett a nemzetközi piacokon is. 

1960-ban Hattori cége szintet lépett. Létrehozták a Grand Seiko almárkát, mely a pontosságot, a precízitást és a luxust ötvözete. A korábbi órákhoz képest nagyobb, 35mm átmérőjű és 10mm magas tokkal rendelkezett. (Ref.6145-8000) A szerkezet megkapta a japán cég pontossági tanúsítványát, mely sokkal szigorúbb a svájciak által alkalmazott követelmény rendszernél. 

Az 1964-es Tokióban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékokon a szervezők a Seiko-t kértek fel, hogy legyen a versenyek hivatalos "időmérője". 

Több mint 1000 különböző stopperórát adtak az olimpiai időmérőknek és ügyes üzleti érzékkel, az eseményt kihasználva, megjelentették első kronográf karórájukat, a Seiko Crown-t.(ref. 5719A/45899) Az óra egy 30m-ig vízálló, rozsdamentes acélból készült 38mm-es házat kapott, melybe egy 21 köves 5719-es szerkezetet szereltek. 

1 évvel később, a Seiko megalkodta legelső búvár óráját, a 150m-ig víz- és nyomás álló 62MAS-t. Az óra 38mm átmérőjű és 13,4mm magas tokot kapott, mindkét irányba forgatható acél lünettával rendelkezett. A pontosságát egy 17 köves 6217-es szerkezet biztosította. 

Seiko egyre nagyobb mélység kibírására képes órákat kezdett el gyártani. A 62MAS-t 1967-ben követte a 300m-ig vízálló 6215-010.

1969-ben a Seiko létrehozta a világ első automata szerkezettel ellátott kronográf óráját, a Seiko 5 Sports Timer-t, ( ref. 6139-6000) mely 41mm átmérőjű, 70m-ig vízálló tokkal rendelkezett, továbbá az órának 30perces stoppere, újdonságnak ható 2 nyelvű datumtárcsája és tachyméteres lünettája is volt. Egy 6139-es szerkezettel látták el, vertikális kuplunggal és oszlopkerékkel szerelték fel. 

Alig pár hónappal azután, hogy a Seiko bemutatta a világ első automata kronográfját, elkészítette a történelem első kvarc karóráját, mely azzal fenyegetett, hogy romba dönti a mechanikus órák iparágát. A Seiko Astron lenyűgöző pontosságú, havi +/- 5 másodperces eltérést produkáló kvarc szerkezetet kapott, mely jóval pontosabb volt, mint az akkori mechanikus szerkezetek. Egy kisméretű elemmel működött a mai kvarc órákhoz hasonlóan, melynek élettartama nagyjából 1 év volt.

1970-ben megjelent az egyik legikonikusabb Seiko, a 6105-8110 Turtle. Az óra hatalmas népszerűségnek örvendett, 1970-tól egészen 1977-ig gyártották. Több filmben is feltűnt, többek között a Coppola által rendezett Apokalipszis Most című klasszikusban. Ezzel az órával a Seiko az olcsó, kiváló ár-érték arányú búvárórák királyává vált.

1975-ben mutatták be a legegyedibb modelljüket, a kifejezetten búvárok számára készített Seiko Tuna-t. A Tuna első szériája 600m-ig volt vízálló. Masszív 51mm-es tokkal, vaskos lünettával és dátumablakkal lett ellátva. Az óra különlegessége, amellett, hogy tokfülek nélküli, az úgynevezett shroud, mely egyfajta páncélként védi a tokot az ütésektől, a túlzott nyomástól.  (ref. 6159-7019) 

A Seiko nemzetközi márka, így anyagi sikere nagyban függ az európai és globális dizájntrendektől. Jól tudták ezt a cég formatervező szakemberei már a 80-as évek elején is, ezért elhatározták, hogy nagynevű külsős tervezőkkel együtt hoznak létre igazán egyedi termékekek. 

Ezeknek az együttműködéseknek az eredménye például az 1983-ban bemutatott Giorgetto Giugiaro által tervezett digitális karóra, melynek különlegessége a 20 fokkal elforgatott digitális kijelző.

Ugyancsak ebben az évben került bemutatásra, az Alien filmekből ismert szintén Giugiaro által tervezett Seiko Speedmaster. Az olasz dizájner tervei annyira tetszettek a Seiko vezetőségének, hogy képesek voltak legyártani külön ennek a modellnek egy egyedi, gombvezérléses kvarc kronográf szerkezetet. 

Ugyanebben az évben mutatkozott be a Seiko Tuna formatervét megöröklő ana-digi óra, a H558 melyet órakedvelők körében, miután Arnold  Schwarzenegger több filmjében is viselt, csak Arnie néven emlegetnek. 

1986-ban bemutatták a Tuna továbbfejlesztett, modelljét, a 7C46 szerkezettel ellátott SBDS018 már egészen 1000m-ig volt vízálló. 

Szintén ebben az évben a Seiko kifejlesztett egy olyan újfajta kvarc szerkezetet, melynek működéséhez az energiát nem egy elem, hanem az automata szerkezetekhez hasonlóan, a kéz mozgása, vagyis a mozgási, kinetikus energia adja. 

1996-ban bemutatták a búvárórák királyát, az SKX007-et, melyből 2018-ig, vagyis a gyártás leállításáig, több százezer darabot adtak el. 

1997-ben mutatkozott be az egyedi formatervű Jorg Hysek által tervezett Kinetic sorozat, mely főleg a fiatalabb korosztály megnyerése érdekében jött létre.

1999-ben szabadalmaztatták a spring drive technológiát  Az ilyen szerkezettel szerelt órák elektromos energiáját, egy a mechanikus órákéhoz hasonló rugó ereje adja. A spring drive technológia kiötlője, Yoshikazu Akahane egy lelkes és elkötelezett ember volt. 28 évébe, számtalan kudarcba és 600-nál is több prototípusába került, amíg neki és csapatának sikerült kifejlesztenie az óragyártás művészetének ezen új technológiáját. 2005-ben elsőként a világon mutatta be a Seiko az első  Spring Drive órát.

A kétezres évek elején került forgalomba a klasszikus 7S26-os szerkezettel szerelt SKX779 Monster, mely egyedi formatervével, robusztus küllemével vált híressé. 

Shinji Hattori a Seiko jelenlegi elnöke 2012-ben élesztette újra a Seiko Astron szériát. A modern technológia adta lehetőségeket kihasználva egy olyan műhold vezérelt, napelemes kvarc órát hoztak létre, mely a világ bármely pontján a  műhold technológia segítségével képes meghatározni  a pontos időt.

 

A Seiko egy kis tokiói  üzletből fokozatosan a nemzetközi piac egyik legmeghatározóbb óramárkájává vált.. Felső kategóriás, illetve a Grand Seiko égisze alatt megjelenő modelljei sikeresen felveszik a versenyt a nagymúltú svájci gyártók óráival. Olcsóbb modelljei mint például az SKX007, kiváló ár-érték arányt képviselnek. Számtalan szabadalom, találmány ellenére, a Seiko mégsem  kapja meg azt az elismerést, figyelmet, amit megérdemel. Ennek 2 fő oka van. Az egyik az, hogy valamiért egy ősi beidegződés miatt az emberek azt hiszik, csak a svájci órák a jó órák. A másik pedig az, hogy a Seiko láthatóan semmit sem tesz meg azért, hogy a márkát behozzák a köztudatba. Se egy reklám, se egy normálisan kinéző tájékozódásra alkalmas weboldal nem áll rendelkezésre. Pedig ezek az órák többet érdemelnének. 

A bejegyzés trackback címe:

https://watchblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2015288294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása